Sexbarnsmamma

Hmm jaa jag har sex barn men även barnbarn. Kolla gärna in och kommentera 😊😊 Skriver om det mesta mellan himmel och jord 🌺🌺

Sista för i år

Kategori: Politik och fackligt

Igår var sista styrelsemötet för i år med Handels avd 16 och det var riktigt trevligt med diskussioner mm. Vi avslutade kvällen ihop och även med personalen. Detta år varit mycket bra med tanke på styrelsen och vad man fått vara med om. Jättespännande.

Ja att få sitta i styrelsen upplever jag som något bra och något jag är stolt över även om jag endast är ersättare. Som ersättare sitter man invald på ett år och sen måste man nomineras igen och förhoppningsvis bli omvald. Vi får se om det blir så igen vilket jag hoppas på för tycker att det är jättekul men också att man lär sig så mycket.
Men man vet ju aldrig hur många som nomineras och det har ju också betydelse.

Jag är väl inte en sådan person som inte tar till ordet alltid men gör det när jag tycker något eller undrar.

Får se vad som händer men är kvar till årsmötet som är i april i alla fall och sen får vi se vad som händer.

Ha en bra dag

Kommunfullmäktige

Kategori: Politik och fackligt

Ikväll är det kommunfullmäktige igen och jag är ersättare men förhoppningsvis är någon ordinarie borta så jag får vara det. Tycker det är jättekul att vara med och man vet lite vad som händer och kommer hända i kommunen. Dessutom får man lära sig en del vilket inte är fel.

Kanske får jag möjligheten att bli ordinarie efter nästa val för man sitter på fyra år så vi får se och det är ju ett tag kvar.

Ha en bra dag

Blåsigt idag

Kategori: Allmänt

Söndag och det blåser storm ute. Tur man inte måste gå ut idag. Första advent och julskyltning överallt men tänker nog inte gå på det.
Funderar på att gå på bingo istället för det är avkopplande och förhoppningsvis vinner jag också. Får se hur det blir med den saken.

Som sagt så blåser det ute så idag är det bättre att vara inne och mysa framför brasan istället. Nu blir det lite kaffe medan barnen ser på tv.

Ha en bra dag

Minicupcakes gjorda

Kategori: Allmänt

Det blev minicupcakes gjorda med frosting och garnering av ett minigelehallon. Så fina och goda att minstingen har ätit minst fyra stycken. Ja de är ju inte så stora men ändå.

Precis lagom att bjuda på efter maten till kaffet. Så det blir att göra fler en annan gång.
Prvoa själva får ni se och det är bara att spara lite frosting så kan man garnera efterhand när man vill. Det håller sig några dagar i kylen.

Ha en bra dag

Frosting till cupcakes

Kategori: Muffins och cupcakes

Frosting:

150 gr philadelphiaost
100 gr margarin
4 dl florsocker
vaniljsocker
citron om man önskar

Gör så här:

Blanda margarin och florsocker så det blir en
slät smet. Blanda i osten och vaniljsockret.
Smaksätt med citron om så önskas.

Pritsa eller bred på cupcakes och dekorera med
strössel eller liknande.

Ha en bra dag

Saffransbröd och cupcakes

Kategori: Allmänt

Lördag och funderar på att baka saffransbröd och minicupcakes idag. Får de hur det blir med den saken. Men det är så gott när det är klart och nybakat luktar så gott också.
Annars får vi se vad dagen har att erbjuda. Men säkert händer det något eller bara sitta framför brasan och mysa i värmen.

Vad ska ni hitta på idag? Något kul som händer.

Ha en bra dag

Mini cupcakes

Kategori: Muffins och cupcakes

Ingredienser:

2 st 
2 dl 
1,5 tsk 
1,5 tsk 
2 dl 
1 dl 
Frosting:
100 gram 
4 dl 
2 tsk 

Glasyr:
0,5 st 
60 gram 
300 gram 
1 tsk 
100 gram 
1 flaska(or) 


Gör så här:

Vispa socker och ägg poröst, blanda vaniljsocker, bakpulver och
mjöl i en separat skål.

Rör sedan i det i äggsmeten.

Blanda i yoghurten.

Fördela smeten i små formar och grädda i ca 8 minuter i 175 grader
i mitten av ugnen.

Låt dem svalna helt.

Gör frostingen:

Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt
vispa fast nu på låg fart.

Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.

Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller
bred krämen på dina cupcakes. Dekorera fint med pärlor och strössel.

Man kan även göra glasyren om man vill det istället.

Vispa ihop smör och florsocker. Blanda i vaniljsocker och philadhelphiaosten
och det andra och spritsa på muffinsen och dekorera med vad du känner för.

Ha en bra dag

Egna praliner

Kategori: Godis

Nu blir det ganska mycket recept då jag tycker det är så roligt att baka och göra praliner nu till jul. Olika formar kan man beställa på nätet vilket är enkelt och man får det hem i brevlådan. Sen är det bara att sätta fart.
Kolla själva.

Jag beställde silikonformar och de är jättebra och enkla att göra praliner i och dessutom blir de jättefina.

www.bagarenochkocken.se

www.kakburken.se


Ha en bra dag

Vad hände?

Kategori: Allmänt

Vet inte vad som hände igår men statistiken gick upp och det är alltid lika kul. Inte jättemycket visningar av min blogg men ändå. Hoppas det finns något för alla som ni vill läsa och ta del av.

Det är inte lätt att skriva om saker som passar alla och när man inte gör det varje dag så blir det lite svårare att hålla statistiken uppe men gör så gott jag kan. Skriver om det jag tycker är väsentligt och sen får andra tycka till.

Ha en bra dag

Praliner klara

Kategori: Godis

Nu har jag gjort praliner med saffranstryffel och de står i kylen för att stelna. Hoppas de gör det så jag kan pensla över choklad över sen så blir de så fina och goda hoppas jag också förstås. Får ta med några till jobbet imorrn för att bjuda på och se vad de tycker. Brukar vara uppskattat och säkert även denna gång.

Ska göra mer praliner vad det lider med päronlikör har jag tänkt men det får bli lite senare.

Ha en bra dag

Chokladtryffel

Kategori: Godis

Ingredienser:

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk likör t.ex: baileys, kahlua
1 msk vaniljsocker

Garnering:

1,5 msk kakao

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar.

Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om till en jämn smet när chokladen smälter. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker. Häll chokladsmeten i en form eller burk ca 20 x 15 cm. Låt svalna och stelna i rumstemperatur.

Skär smeten i fyrkanter. Forma om du vill till kulor. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan bitarna i kakao. Lägg dem i en burk med lock med smörpapper mellan lagren. Förvara i kylskåp.

Ha en bra dag

Saffranstryffel

Kategori: Godis

Ingredienser:

Tryffel:
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 g saffran
250 g vit choklad
30 g osaltat smör
1 tsk cognac (kan uteslutas)

Garnering:
ca 150 g  vit choklad
.
Gör så här:

Tryffel:
Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smöret och sist cognacen. Rör tryffeln slät. Låt stelna ordentligt i kylskåp och klicka sedan med hjälp av en matsked, som rullas runda kulor. Smält vit choklad och doppa de i och låt stelna igen.

Man kan även pensla ischokladformar med smält choklad och låta stelna och sen pritsa i tryffel där. Pensla choklad över och låt stelna.

Ha en bra dag

Hallonpraliner

Kategori: Godis

Ingredienser:

100 gram 
50 gram 
0,5 dl 
2 tsk 
3 tsk 

Tillagning:

15 stycken

Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
Pensla pralinformar i två eller tre omgångar med den smälta chokladen.
Låt formarna stelna helt.
Hacka den vita chokladen fint. Koka upp hallonpuré, honung och
likör, rör ner chokladen och rör tills den smält och massan är slät.
Fyll pralinskalen med den vita chokladmassan och låt den stelna
något i formarna. Gör sedan en botten på pralinen med hjälp av lite smält
mörk choklad.

Ha en bra dag

Hemma idag

Kategori: Allmänt

Idag skulle jag jobbat kväll men har VAB då yngsta sonen inte är bra. Han låg hela dagen igår och sover just nu också vilket inte är likt honom alls.
Ja hemma från jobbet är jag aldrig men det händer att man måste som just idag. Kanske blir det att baka lite saffransbröd när man ändå är hemma. Får se om det blir av men det finns annat att göra också som tvätt, mat mm.
Lite praliner gör jag också om lusten faller på.

Ha en bra dag

Var i Göteborg

Kategori: Allmänt

I helgen var vi i Göteborg på julmarknaden på Liseberg. Det var mysigt men tyvärr så regnade det lite och det är inte så kul. Vann en stor dumle och det händer inte ofta men så roligt när man vinner. Dottern vann en kexchoklad så vi delade lika.

Vi var även på stan och kollade runt i butikerna, fikade och åt mat. Väldigt kul att åka iväg ibland och bara få ett miljöombyte. Sova på hotell är inte heller så fel. Nej ganska mysigt faktiskt.

Mycket folk överallt och nu börjar alla julklappsinköpen för snart är vi där. Känns inte som det då snön lyser med sin frånvaro men mig gör det inte så mycket. Det är fint med snö men gillar inte kylan fast bättre med lite snö än regn.

Bara det är snö på julafton så funkar det och barnen vill ha det nu också vilket jag kan förstå.

Men vädret styr vi inte över så det är bara att gilla läget.

Ha en bra dag

Saffranstryffel

Kategori: Godis

Ingredienser:

25 g smör
1½ dl vispgrädde
½ kuvert saffran
1 tsk honung
200 g vit choklad
florsocker

 

 
Tillagning:
1. Smält smör tillsammans med grädde. Rör ner saffran och honung.

2. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden. Blanda försiktigt till en jämn smet. Ställ tryffelsmeten svalt att stelna.

3. Ta cirka en tesked tryffel och rulla till små kulor. Häll upp florsocker på ett fat och rulla tryffeln i det.

Pepparkakstryffel

Kategori: Godis

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk nejlikor
½ tsk ingefära

 

 
Tillagning:
1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.

2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.

3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.

Pärontryffel

Kategori: Godis

Ingredienser:

2 dl grädde
400 g fin mörk choklad, minst 70%
100 g smör, rumstempererat
2-3 msk Xanté päroncognac
kakaopulver

 

 
Tillagning:
1. Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll i chokladen. Rör till en jämn smet.

2. Lägg i smöret när chokladsmeten är ljummen och rör till en jämn smet. Smaksätt med päroncognacen.

3. Kyl chokladsmeten en stund innan den rullas ut till små kulor och rullas i kakaopulver. Tryffeln förvaras i kyl men bör stå framme en stund i rumstemperatur innan man avnjuter den.

Kaffepraliner

Kategori: Godis

Ingredienser:

  • 150 g mörk choklad
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 2 msk kallt kaffe
  • Förslag till garnering: 50 g vit choklad
  • Silikon / Pralinformar

    Gör så här:

Koka upp grädden, finhacka chokladen och blanda med grädden till chokladen smält.   

Tillsätt kaffe och rör om

Häll upp i formar och låt stå kallt för att stelna, det går bra att förvara i frysen i några minuter för att pralinerna ska stelna fortare.  

Smält den vita chokladen i vattenbad och ringla/droppa den ovanpå tryfflarna. Pudra eventuellt över lite kako.

Ha en bra dag 

Valnötspraliner

Kategori: Godis

Ingredienser:
25 valnötspraliner

150 g mandelmassa
50 g malda valnötskärnor
1 msk mörk rom
200 g ljus blockchoklad
25 valnötskärnor till dekorering

Gör så här:

Bryt mandelmassa i bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt malda valnötskärnor och mörk rom.

Blanda och bearbeta massan tills den blivit smidig.

Kavla ut mandelmassan mellan två skikt plastfolie så att du får en 1 cm tjock platta.

Ta bort plastfolien och skär plattan i kvadrater (2x2 cm).

Smält ljus blockchoklad och doppa pralinerna i denna.


Lägg pralinerna på ett galler och dekorera varje pralin med en valnötskärna. Lägg dem sedan i små formar.

Förvara de i burk.

Ha en bra dag

Likörpraliner med whiskey eller liknande

Kategori: Godis

Mörk choklad, till exempel Lindt Excellence 70% eller vad man vill ha

Whisky eller annan likör eller prit.

Lägg mandelmassan i en bunke och häll i ett par matskedar whisky. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål som placeras över en kastrull med kokande vatten.

Forma kulor av mandelmassan och rulla dem i den smälta chokladen. Lägg pralinerna i en burk, med smörpapper mellan lagren, och ställ burken i kylen.

Ät inte upp alla på en gång!

Tonårsbarn

Kategori: Allmänt

Att ha tonårsbarn är inte alltid lätt. Igår skulle vår 15 åring  på "fest" och jag tycker att det inte ska bli för sent att komma hem för han är ju ändå bara 15. Kanske är jag lite hård på sånt men ändå. Han fick komma hem kl 01.00 och åkte med en kompis.
Men som sagt jag kan inte koppla av när han inte är hemma så fick sitta uppe och glo på tv tills han kom hem och några telefonsamtal som jag ringde för att se så allt var ok.

Har två vuxna barn och har gått igenom detta tidigare men det är så svårt att koppla av när barnen inte är hemma. Vet att man måste släppa lite men han är inte så stor än och det händer så mycket skit ute. Helst hämtar jag själv och brukar göra det men så blev det inte igår.

Tur att han kom hem som han skulle och att allt var ok.
Inte lätt när de börjar bli stora och ska ut på massor med saker men han är ordningssam så jag litar på honom.
Detta kan man skriva om mycket och länge men dettta är en liten del av det hela.

Ha en bra dag

Paket och tårta

Kategori: Allmänt

Fars dag idag så då blir det att bjuda på mat och lite fika. Pepparrotskött ska det bli och potatis. Får hoppas det blir bra för har aldrig gjort det tidigare.
Till kaffet blir det tårta och sen har jag hallon, äppelpaj och vaniljvisp också om någon vill ha. Säkert blir det bra och gott.

Paket och tårta till alla pappor idag och vi firar både pappa och mannen i huset idag.

Ha en bra dag

Min blogg

Kategori: Allmänt

Statistiken är ju inte jättehög på min blogg men det gör absolut inget för det är ju ändå några som läser och antagligen tycker den är bra.
Hoppas på att fler ska titta in och jag ska försöka skriva lite oftare men ibland finns inte riktigt tiden känns det som.

Men tack till alla ni som ändå tittar in och hoppas ni tycker det är något bra som ni kan ta till er. Synpunkter mm tar jag gärna för att veta vad ni tycker och tänker. Säkert finns det andra som är bättre än min men jag skriver det jag tycker är intressant och lägger ut lite recept för att alla som vill ska få del av det.

Ha en bra dag

Praliner klara

Kategori: Allmänt

Ja det blev några nougat-nötpraliner gjorda ikväll. Har inte smakat de ännu men ska ta fram de imorgon då vi ska ha lite farsdag middag här hemma. För mannen i huset och min pappa så hoppas de blivit lyckade.

Men ska göra fler praliner vad det lider och försöka lägga ut lite bilder för det är alltid roligare att se hur de blir när de är klara.

Ha en bra dag

Ägglikörpraliner

Kategori: Godis

Ingredienser:

Kräm:
1 dl vispgrädde
1 ½ msk glykos
200 g vit choklad, hackad
25 g osaltat smör
5 cl ägglikör

Chokladformar:

40 ischokladformar
200 g mörk choklad
rivet limeskal till garnering


Gör så här:

Hacka den mörka chokladen och smält den i en skål över vattenbad. Doppa formarna i den smälta chokladen så att formens utsida täcks av ett tjockt lager choklad. Använd pincett så blir det lite enklare.

Ställ formarna att stelna i kylskåp ett par timmar. Lossa därefter folieformen.

Koka upp grädden tillsammans med glykos i en kastrull. Häll grädden över den vita hackade chokladen, tillsätt smöret i bitar och häll slutligen i likören. Rör tills smeten är slät och har blandat sig väl.

Låt tryffeln svalna och häll den i en spritspåse. Fyll de stela chokladformarna med tryffel och låt dem stelna i rumstemperatur. Garnera med rivet limeskal före serveringen.

Ha en bra dag

Praliner

Kategori: Godis

Ingredienser:

Mandelbotten:
250 g riven mandelmassa
2 ägg
2 msk mjöl
½ sk bakpulver
50 g smör

Fyllning och garnering:

2 msk apelsinlikör eller apelsinjuice, man kan även ta annan likör man tycker om tex päron
300 g blockchoklad
Syltade apelsinskal

Gör så här

Blanda mandelmassa och ägg för hand eller i matberedare. Rör i mjöl, bakpulver och rumsvarmt smör och arbeta smeten slät.
Bred ut i en pappersklädd form, ca 15-20 cm.
Grädda i 200 grader i 15-18 min.
Låt kallna.

Droppa likör/juice över kakbotten och skär upp i lagom fyrkanter.
Smält blockchokladen i en kastrull över vattenbad eller i micron.

Doppa ner kakorna med hjälp av två gafflar, låt droppa av och lägg på bakplåtspapper. Garnera med syltade apelsinskal innan de stelnar.
Låt stelna i kylskåp.


Ha en bra dag

Chokladpraliner med nougat eller nöt

Kategori: Godis


Ingredienser:

100 gr ljus blockchoklad
15 st hela hasselnötter utan skal
1 pkt nougat
ischokladformar

Gör så här:

Smält den ljusa chokladen och klicka i så det täcker botten i alla formarna, låt stelna!
Rulla 15 små kulor av nougaten och lägg en i varje av 15 av formarna, i de andra 15 lägger du en nöt i varje.
Smält om den ljusa chokladen och fyll upp formarna. Se till att fyllningen ligger mitt i formen så du får choklad runt om hela!
Låt stelna och njut!

Tips: Byt ut den ljusa chokladen mot mörk om du vill, fyllningen går också bra att byta ut mot något annat gott, t.ex. marsipan/mandelmassa. Om du dessutom ser till att få choklad runt om sidorna från start (så det blir som en chokladform) så kan du fylla den med t.ex. likör, sylt, bär och liknande.

Ha en bra dag

Likörpraliner

Kategori: Godis

Ingredienser:

150 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
2 msk Dansukker florsocker
2 msk Cointreau
100 g vit choklad
Rivet skal av en obesprutad apelsin


Gör så här:

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Arbeta in florsocker och likör. Man kan ta vilken likör man vill. 

Forma runda bollar som ställs i frysen i 15 minuter. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa chokladbollarna i den smälta chokladen och ställ på ett bakplåtspapper. Strö på lite rivet apelsinskal.
Förvaras svalt.

Ha det bra

Nougatgodis

Kategori: Godis

INGREDIENSER

45 portioner/st.
1 dl  socker
1 dl  grädde
1 dl  ljus sirap 

Fyllning


100 gram  Odense nougat
25 gram  choklad
45 st  knäckformar 

GÖR SÅ HÄR

Koka upp socker, grädde och sirap. Rör om och sänk sedan plattan och låt småkoka i ca 10 min till 122 grader eller tills kolprovet håller. Rör EJ under koket.

Ta och dela nougaten till ca 1 cm x 1cm x0.5 cm tjocka bitar. Placera ut knäckformarna på en plåt. Ta 2 st teskedar och klicka i 1 sked i varje form så snabbt du kan. Hjälp till att skjuta av med den andra. Ta en liten kniv och ta en bit nougat och placera mitt på kolan, tryck lätt ner.

Låt allt svalna och låt nougaten stelna. Smält cholkaden och droppa en droppe på varje nougatbit.

Ha en bra dag

Tips på present

Kategori: Allmänt

Nu har jag lagt in lite recept på julgodis så det är bara att sätta fart. Kan man göra nu och nytt senare om det tar slut. Varför inte ge bort i present istället för saker som man ändå har mängder av. Detta är något man uppskattar att få.

Kommer mera framöver så håll utkik för lite tips mm.

Ha en bra dag

Cornflakesgodis

Kategori: Godis

Ingredienser:

200 g ljus eller mörk choklad

4 dl cornflakes

2 dl kokosflingor

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Rör om.

Rör ner cornflakes och kokosflingor.

Forma till små bitar och lägg på smörpapper, eller använd knäckformar.

Låt stelna.

Förvara svalt.

Ha en bra dag

Kola

Kategori: Godis

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

1,5 msk vaniljsocker

Utrustning som är bra att ha:

  • digital termometer

Gör så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Lägg kolorna i en burk. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

Ha en bra dag

Snöbollar

Kategori: Godis

Ingredienser:

200 g vit choklad

2,5 dl kokosflingor

1,5 msk pressad citron

Garnering:

kokosflingor eller strössel eller florsocker

Glutenfritt

Gör så här:

Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn.

Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha.

Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund - men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den.

Forma kulor, rulla med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker.

Lägg dem i en burk med lock och förvara i kylskåp.

Ha en bra dag

Chokladgodis med nötter

Kategori: Godis

Ingredienser:

100 g hasselnötkärnor eller sötmandel

200 g choklad

2 dl vispgrädde

4 dl strösocker

100 g smör

Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret.
  2. Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna tills de fått lite färg och det doftar nötter och därefter plocka av skalen. Man kan också köpa färdig flagad mandel.
  3. Hacka nötterna grovt och bryt chokladen i bitar.
  4. Häll grädde, strösocker och lägg smöret i en kastrull.
  5. Värm och låt smälta under omrörning.
  6. Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.
  7. Lägg i chokladen och nötterna eller mandeln.
  8. Rör om under tiden chokladen smälter.
  9. Rör om tills all choklad smält och smeten fått en jämn brun färg.
  10. Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten.
  11. Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg pappret på jämnt hårt underlag, gärna en skärbräda.
  12. Skär i bitar med en vass kniv.
  13. Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem.

Ha en bra dag

Bounty

Kategori: Godis

Bounty

1 påse kokos
4 dl florsocker
6 msk smält smör
6 msk grädde

Garnering:

200g ljus choklad

Blanda o kyl ner och rulla kulor och doppa i choklad.

Ha en bra dag

Bounty godis

Kategori: Godis

Bounty

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna i kylskåp (jag lät den stå över natten för att få den riktigt kall och lättare att rulla). Rulla sedan små bollar eller ovala kulor och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
Smält chokladen och doppa kulorna (eller kleta på den ) Garnera gärna med lite kokos eller något annat fint.

Ha en bra dag

Handledsvärmare

Kategori: Stickning

Intresserad av att beställa handlesvärmare så hör av er. Olika färger 50 kr/par och 12 kr i frakt. Skickas per post när pengar är inbetalda. Har sålt flera på jobbet och de har varit helnöjda.

Sköna att använda och jobbar man i butik i kassan så är de perfekta så man håller värmen.

Skriv några rader och telefonnummer så skickar jag över bilder.

Ha en bra dag

Mycket att stå i

Kategori: Allmänt

- 6 grader och frost på gräset ja då är det kallt ute. Nu känns det som att snön är på väg men hoppas ändå på att slippa den ett tag till. Tycker inte om kylan utan vill ha värme. Men bara gilla läget och barnen väntar på snö i alla fall.

Nu är det ledig helg och får se vad som händer idag. Skulle behöva frosta av frysen så det blir gjort. Handla skulle jag behöva också så får se om jag åker en sväng till jobbet.

Blir säkert något bakat och ska även göra en pepparkaksdeg till för den första är nästan slut. Inhandla lite saker så vi kan göra lite praliner mm. Detta uppskattas av barnen och jag tycker det är lika roligt som de.

Denna dag går också känns det som men allt som jag tänkt att göra och kanske skulle jag åka och köpa en flaska av årets glögg till kvällen. Ja det skulle vara gott.

Ha en bra dag

Nu är det dags

Kategori: Allmänt

Nu är det dags igen att göra pepparkaksdeg. Barnen får baka och jag också förstås och dessutom är det så gott. Riktigt kul att göra egen deg och enkelt. De älskar att göra egna pepparkakor.

Receptet finns på min blogg så kolla det och sätt fart.

Sen är det dags för julgodis och det finns ju i massor att göra. Det är också himla roligt att göra och uppskattat av barnen.

Ha en bra dag

Beställ om du vill

Kategori: Stickning

Jag stickar handledsvärmare och säljer till de som vill ha. Kostar 50 kr/par och är jättefina och finns i olika färger. Fina att ge bort i present eller varför inte nu när julen närmar sig.

Beställ och jag skickar per post + frakt 12 kr.

För bilder eller mer info så skriv några rader.

Ha en bra dag

Rörigt värre

Kategori: Allmänt

Igår fick jag för mig att jag ska måla om i tvättstugan till vitt. Ja det ser ju fräschare ut men drar med sig så mycket annat när man börjar. Tog ner hängare mm och nu ligger jackor på golvet i hallen tills jag blir färdig. Får snabba mig på lite så vi får upp hängare mm igen men å andra sidan ska jag ha någon hylla med korgar där barnen kan ha mössor och vantar.
Bra att de får var sin korg så det inte blandas och de förhoppningsvis vet var det ligger utan letande när det ska användas.

Rörigt blir det och man vill kanske inte sätta upp det gamla man haft utan köpa något nytt istället. Får se hur det blir med den saken.

Svårt att få till det bra när det är fyra ungar som ska ha plats för alla vantar, mössor mm och dessutom vi vuxna. Men det löser sig säkert på nåt sätt. Vill ha något som gör att det inte ser så rörigt ut hela tiden. Men det är inte lätt att få till det bra.

Men det blir ju fint när det är klart och allt är det ska.

Ha en bra dag