Chokladgodis med nötter
Kategori: Godis
Ingredienser:
100 g hasselnötkärnor eller sötmandel
200 g choklad
2 dl vispgrädde
4 dl strösocker
100 g smör
Glutenfritt
Vegetariskt
Vegetariskt
Gör så här:
- Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret.
- Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna tills de fått lite färg och det doftar nötter och därefter plocka av skalen. Man kan också köpa färdig flagad mandel.
- Hacka nötterna grovt och bryt chokladen i bitar.
- Häll grädde, strösocker och lägg smöret i en kastrull.
- Värm och låt smälta under omrörning.
- Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.
- Lägg i chokladen och nötterna eller mandeln.
- Rör om under tiden chokladen smälter.
- Rör om tills all choklad smält och smeten fått en jämn brun färg.
- Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten.
- Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg pappret på jämnt hårt underlag, gärna en skärbräda.
- Skär i bitar med en vass kniv.
- Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem.
Ha en bra dag